Websites met lesmateriaal

Elke leraar kent natuurlijk Klascement. Er zijn echter ook veel websites waar een schat aan lesmateriaal voor het vak filosofie te vinden is. We lijsten er hier enkele op. Wie andere websites gevonden heeft, mag contact met ons opnemen.

Climate Kic 350836

  • De website van de Vereniging voor Filosofiedocenten in het Voortgezet Onderwijs (Nederland) bevat lesvoorbereidingen voor het vak filosofie in het 4e, 5e en 6e jaar.
  • SLO voorbeeldleerplan voor filosofie in de onderbouw (= 1e, 2e en 3e jaar, Nederland)
  • Op Ethics Community vind je heel wat lesvoorbereidingen ethiek voor het secundair onderwijs uit verschillende Europese regio’s: Nederland, Beieren, Noordrijn-Westfalen, Kroatië, Slovakije en Slovenië. Als je in het zoekvenster klikt, opent er zich een selectiemenu waarin je o.a. op taal (vb. Nederlands of Engels) kan selecteren.
  • Als leraar kan je met leerlingen uit het zesde jaar deelnemen aan het Junior College Filosofie van de KU Leuven. Je hebt de keuze uit de modules waarheid, geluk, vrijheid, wetenschap en techniek of schoonheid, die telkens bestaan uit een bundel met tekstmateriaal en opdrachten, twee filmpjes waarin een filosoof geïnterviewd wordt over het thema en een openings- en slotcollege in Leuven. Je kan gratis toegang krijgen door een e-mail te sturen naar lode.lauwaert@kuleuven.be. Bij het Junior College horen ook vier boekjes, gericht op leerlingen van de derde graad: Lorenz Demey, Waarheid; Antoon Braeckman, Vrijheid; Gerd Van Riel, Geluk, Sylvia Wenmackers, Wetenschap (Leuven: Lannoo Campus/Junior College, 2019 en 2021). 
  • Open Online Courses in Philosophy van de KU Leuven zijn Engelstalige inleidende colleges in verschillende filosofische disciplines.
  • De Stichting Internationale Spinozaprijs ontwikkelt educatief materiaal, zoals lesbrieven en video’s, dat je gratis kan downloaden.
  • Via Open Culture – Philosophy vind je een lijst met gratis online beschikbare lessen in het Engels.
  • Een schat aan Engelstalig bronmateriaal voor een les filosofie of filosoferen op My Philosophy Short Course, een website voor Ierse filosofieleraars.
  • Op de website Rijke Teksten van de Taalunie vind je een makkelijk doorzoekbare verzameling van teksten over brede, universele thema’s die aanzetten tot diep lezen. Heel wat teksten zijn bruikbaar voor filosofie en filosoferen.
  • Bekijk ook de websites die we vermelden onder ‘filosoferen met jongeren‘: Djapo, De Maakbare Mens, De Virtuele Mens, Wetenschapsreflex, Wetenschapsbalans, Filozoo, Klimaatburgers, Burgerschapsreflex, Case4EU, De Grondwet voor Iedereen en Media Ethics Initiative.