Opleidingen, studiedagen en workshops

Filosoferen met kinderen en jongeren (FMKJ) kan zowel voor de deelnemers als voor de gespreksleider een zeer verrijkende ervaring zijn. Ook lessen filosofie zijn voor de leerlingen en leraars een aanrader. Op deze pagina vindt u informatie over opleidingen, studiedagen en achtergrondliteratuur die u kunnen helpen om de benodigde vaardigheden en kennis omtrent FMKJ en het vak filosofie in de vingers te krijgen.

Eendaagse workshops en studiedagen

VEFO-studiedagen

VEFO organiseert ieder jaar een studiedag over filosofieonderwijs en/of filosoferen met kinderen en jongeren. 

De eerstvolgende VEFO-studiedag vindt plaats aan de KU Leuven op zaterdag 27 april 2024. Je vindt hier meer informatie over het programma en de inschrijvingen, die lopen tot 10 april.
De andere recentste studiedagen vonden plaats in Gent (2022), Antwerpen (2022 en 2020) en Leuven (2021).
VEFO organiseerde ook een inspiratiedag voor leerkrachten en studenten van de Educatieve masters filosofie van Gent, Antwerpen en Leuven. Op een materialenbeurs konden leerkrachten de lessenreeksen van de studenten inkijken (Leuven, 2023).

VEFO-intervisies

Sinds het schooljaar 2021-22 organiseert VEFO drie keer per jaar een online intervisie voor leerkrachten die het nieuwe vak filosofie geven in Humane wetenschappen of (Maatschappij- en) Welzijnswetenschappen.
In 2021-22 stonden de thema’s wijsgerige antropologie: monisme en dualisme en evaluatie centraal.
In 2022-23 dachten we na over ‘empirisme en rationalisme’ en ‘het lezen van primaire filosofische teksten’.
In de laatste intervisie, in juni, blikken we steeds terug op het voorbije schooljaar en denken we ook vooruit.

Voor het schooljaar 2023-24 plannen we de volgende online intervisies:
Di 14 nov., 20-22u: we voeren een filosofisch gesprek (met binnen- en buitenkring), evalueren het, denken na over evaluatie en schakelen ook online tools in.
Za 3 febr., 10-12u: schrijven binnen het vak filosofie.
Wo 12 juni, 13-14.30u: terugblik op het vak filosofie in 3, 4 en 5 en vooruitblik naar 6.

Wie graag op de hoogte blijft van volgende intervisies, kan lid worden van VEFO of zich inschrijven op onze nieuwsbrief.

Climate Kic 350836

Meerdaagse opleidingen

Filosofie studeren

In Vlaanderen bieden vier universiteiten bacheloropleidingen filosofie aan. Deze opleidingen beginnen over het algemeen steeds eind september. Het is echter ook mogelijk om losse vakken op te nemen in het eerste (september-januari) of tweede (februari-juni) semester. Sommige universiteiten bieden ook verkorte bacheloropleidingen of trajecten voor werkstudenten aan. Voor meer informatie over de opleidingen aan deze universiteiten kunt u hieronder doorklikken.  

Vakken filosofische gespreksvoering aan universiteiten en hogescholen

Verschillende Vlaamse onderwijsinstellingen bieden een vak aan voor studenten in de educatieve master. Soms zijn deze vakken ook voor anderen toegankelijk. Op deze pagina van onze website vind je meer informatie.

Uil