Podcasts voor het vak filosofie

Een podcast is een ideaal medium voor filosofieonderwijs. Je kunt leerlingen er voor, tijdens of na je les naar laten luisteren. Of misschien raak je zelf wel geïnspireerd door ernaar te luisteren tijdens het sporten, schoonmaken of autorijden!

Podcast

Het Centre Erasme biedt gratis podcasts aan over grote namen als Arendt, Levinas, Spinoza, Schmitt en Lacan.

Ook de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) biedt podcasts aan over praktische wijsheid, sociale filosofie, angst, Arendt en zenmeester Dogen.

Op de website van de radiozender Klara zijn interviews met filosofen te horen in de programma’s ‘Berg en dal’, ‘Trio’ en in de reeks podcasts ‘Kant, en klaar’.

Kluwen is een filosofische podcast over de knopen van het mens-zijn, met een mix van persoonlijke verhalen en filosofische argumenten.

De Stichting Internationale Spinozaprijs ontwikkelde een podcast over biomacht bij Michel Foucault.

Inge Duytschaever en haar studenten maakten filosofische podcasts als onderdeel van de lerarenopleiding kleuter- en lager onderwijs. Hier lees je hoe dat in z’n werk ging en kun je een product beluisteren.

Philosophy Gets Schooled biedt podcasts die gericht zijn op leerlingen van het einde van het secundair onderwijs. De onderwerpen sluiten aan bij het programma van het examen filosofie in de UK, waar filosofie geen verplicht vak is.

In Philosophy Bites interviewen de Britse filosofen David Edmonds en Nigel Warburton in 15 à 20 minuten een bekende filosoof over een thema.

Via Open Culture – Philosophy vind je een lijst met gratis beschikbare audio-opnames in het Engels.

De website Philosophize This! bevat honderden Engelstalige podcasts over diverse denkers en filosofische thema’s. 

History of Philosophy without any Gaps biedt podcasts over de geschiedenis van de filosofie (incl. islamitische, Afrikaanse, …), een initiatief van de Ludwig Maximilans Universität München en King’s College London.