Filosofische kinder- en jeugdliteratuur

Er zijn veel prachtige filosofische boeken beschikbaar voor kinderen en jongeren. We lichten er hier een aantal uit. De filosofische jeugdromans zijn bedoeld voor wat oudere kinderen/jongeren.

Syd Wachs 120737

Verhalen om over te filosoferen met kinderen

Boeken van Toon Tellegen, zoals Misschien wisten zij alles: 313 verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. 
Boeken van Joke van Leeuwen, zoals Maar ik ben Frederik, zei Frederik (2013), Kweenie en Deesje.
Boeken van Max Velthuijs, zoals zijn boeken over kikker.
Kinderboeken die verschenen n.a.v. de Maand van de filosofie: Yorick Goldewijk, De chaos in Loïs (2024), Joke van Leeuwen, Dát bedoel ik, zei de zalm (2023), Mirjam Oldenhave, De Scootmobiele Eenheid (2022), Bibi Dumon Tak, De eik was hier (2021), Annelies Verbeke, Patrick (2020), Abdelkader Benali, Mijn broer en ik (2019).
Bruyland, Thomas, Van der Meijden, Diewer, & De Marrez, P. 2019. Nooit meer beter. Lucas for Life vzw. Filosoferen over de dood met en bij kinderen.
Van Bendegem, Jean-Paul. 2019. Toen de weg weg was. Gent: Skribis. Filosofisch sprookje voor lezers van 5 tot 99.

In de webshop van Filosovaardig vind je ook een groot aanbod aan filosofische kinderboeken, van prentenboeken tot romans.

Op de website Rijke Teksten van de Taalunie vind je een makkelijk doorzoekbare verzameling van teksten over brede, universele thema’s die aanzetten tot diep lezen. Heel wat teksten zijn bruikbaar voor filosofie en filosoferen.

Filosofische jeugdromans

De Ruijter, J. 2021. Lupus. Lemniscaat (hoort bij Denken over democratie).
Gaarder, J. 1994. De wereld van Sofie. Vertaald door Jacques Klok. Houtekiet.
Meester, F., en Meester, M. 2007. Descartes’ dochter: Filosofische faction. Veen Magazines (filosofische thriller/roman).

Filosofische strips en graphic novels

Beekes, Jaron. De lens van Spinoza. Met een voorwoord van Philipp Blom. Oog en Blik, 2011.
De Heer, Margreet. Filosofie in beeld. Meinema, 2010.
Doxiadis, Apostolos, Christos H. Papadimitriou, Alecos Papadatos en Annie Di Donna. Logicomix: Een epische zoektocht naar de waarheid. Vertaald door Mat Schifferstein. De Vliegende Hollander, 2009.
Le Roy, Maximilien (tekeningen). Nietzsche. Vrijheid scheppen, naar De onschuld van het worden: Het leven van Friedrich Nietzsche door Michel Onfray. Le Lombard, 2010.
Nadler, Steven, en Ben Nadler. Heretics: The Wondrous (and Dangerous) Beginnings of Modern Philosophy. Princeton Univ. Press, 2017.
Nicoby en Zabus Vincent. De wereld van Sofie, deel 1, De filosofie, van Socrates tot Galileï, naar de roman van Jostein Gaarder. Scratch, 2022. Deel 2 verschijnt in 2023.
Schmitt, Éric-Emmanuel. De avonturen van Kuiken I: Pwiep ben ik? Tekeningen Janry. Dupuis, 2013.
Schmitt, Éric-Emmanuel. De avonturen van Kuiken I: Schijn bedriegt. Tekeningen Janry. Dupuis, 2015.
Stok, Barbara. De filosoof, de hond en de bruiloft: Over Hipparchia, een van de eerste vrouwelijke filosofen. Inkleuring: Ricky van Duuren. Nijgh & Van Ditmar, 2022.
Typex. Moishe: Zes anekdotes uit het leven van Moses Mendelssohn. Scratch, 2022.