Boeken filosoferen met/voor kinderen

Er zijn heel wat boeken waarmee kinderen het plezier van filosoferen kunnen ontdekken. Hieronder geven we een overzicht. Wie graag met kinderen filosofeert of leert filosoferen, kan ook een kijkje nemen op onze pagina Vorming. Daar staan veel boeken die je de didactiek van filosoferen met kinderen aanleren. Ook geven we een overzicht van ervaren gespreksleiders die workshops en cursussen aanbieden.

Kind Graffiti Katten

Filosoferen voor/met kinderen

Boeken van Oscar Brenifier, uitgegeven door Davidsfonds/Infodok in de reeks Filosofie voor Kids: Wat voel ik? , Wat is goed, wat is kwaad? , Waarom leef ik? , Samenleven, hoe doe je dat? ,Wie ben ik? Wat is geluk?  Wat is schoonheid, wat is kunst ?  Wat is vrijheid?  en Wat is geweld?

Filosofische prentenboeken van Oscar Brenifier, uitgegeven door Davidsfonds/Infodok: Liefde en vriendschap en Goed of kwaad?
Brenifier, Oscar. 2008. Het boek van de grote filosofische tegenstellingen. Biblion Uitgeverij.

Boeken van Berrie Heesen, uitgegeven bij Damon, zoals Klein maar dapper: Filosoferen met jongere kinderen (1996), Kinderen filosoferen: Leerlingenboek (1998) en De vliegende papa’s: Filosoferen met kinderen (2000). Deze boeken zijn gericht op leerkrachten, maar bevatten ook korte verhalen.

Filosofie Magazine (Veen Media) publiceert i.s.m. Sabine Wassenberg ieder jaar Het onwijs grote filosofie doeboek: Kraak je hersenen (2018), Op reis (2019), Echt waar! Of niet? (2020), Over de natuur en wat er van over is natuurlijk (2021) en Over liefde, vriendschap en haat (2022).

Hartog, Abby en Hartog, Sander. 2016. Mag je zeggen wat je vindt? en andere belangrijke vragen over normen en waarden. Querido.

Boeken van Jostein Gaarder, zoals Hallo, is daar iemand? Querido, 1997.

Boeken van Stine Jensen, uitgegeven bij Kluitman, zoals: Lieve Stine, weet jij het? 20 vragen over leven (2015) en Alles wat ik voel: Het grote emotieboek (2016), met een box vol emoties (kaarten).

Lobel, Arnold. 2014. Alle verhalen van Kikker en Pad. Ploegsma.

Geschiedenis van de filosofie voor kinderen

Hoekjen, Henk-Jan. 2011. FilosoWIE? Grote denkers voor kleine deugnieten. Epe: Gelderland Vakbladen Uitgeverij. Hier vind je een recensie: Recensie FilosoWIE.

Van der Graaf, Iris. 2017. Is nergens ergens? Verhalen over filosofen en hun ideeën. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.

Cover Wat Zit Er Achter De Wolken

VEFO-uitgave: Wat zit er achter de wolken?
Leidraad voor filosoferen met kinderen

Leraren kunnen met dit praktijkboek meteen aan de slag met kinderen van 5 tot 12 jaar. Ze vinden er heel wat bruikbare tips en lesuitwerkingen voor de lagere school. Maar ook leerkrachten buiten de lagere school zullen hierin inspiratie vinden. De lessen zijn geïllustreerd aan de hand van praktijkervaringen. In dit boek zijn negen thema’s uitgewerkt: kunst, tijd, identiteit, waar/onwaar, humor, geluk, oorlog, regels, filosoferen. Hier vind je een uittreksel over humor.