Workshops en opleidingen

Hoe voer je een respectvol filosofisch gesprek over een historisch zwaar beladen onderwerp? Hoe breng je filosofie binnen in de wiskundeles? In Vlaanderen zijn er verschillende organisaties en personen die leraren helpen om filosofie op een zinvolle manier binnen te brengen in hun lespraktijk.

Aaron Burden Kleurend Kind

Het project ‘Democratische dialoog’ van de Erasmus Hogeschool Brussel ondersteunt scholen in het bespreekbaar maken van gevoelige thema’s. Sommige dialoogcoaches maken gebruik van het socratische gesprek.

Eef Cornelissen (filosoof) is filosofisch gespreksleider, doet onderzoek naar de impact van het filosoferen binnen de onderwijswereld en organiseert opleidingen en workshops voor kinderen, jongeren en volwassenen binnen de artistieke, culturele en onderwijssector. Meer informatie via eef.cornelissen@gmail.com, op Democratische Dialoog en Filozoo

Flexible Minds

Filowijs (Sven Gellens, filosoof en Papatya Dalkiran, moraalwetenschapper) organiseert regelmatig nascholingen voor leerkrachten en verzorgt ook workshops filosoferen met kinderen en jongeren op school. Onderwerpen van nascholingen zijn onder andere ‘denkvaardigheden stimuleren door een goed vraaggesprek’ en ‘filosoferen met verhalen’.

FiloZoo prikkelt kinderen en jongeren om te filosoferen over natuur, wetenschap en techniek. De FiloZoo-methodiek wordt ontwikkeld en getoetst door docenten aan de lerarenopleiding van Odisee hogeschool. Hier vindt u meer informatie. Contact: Jelle.deschrijver@odisee.be en eef.cornelissen@odisee.be.

Potloden

De Denkkaravaan (Katrin Laureyssens, kunstwetenschapper, filosofisch gespreksleider met kinderen en jongeren) organiseert workshops filosoferen voor kinderen in basisscholen.

ID-FIL (Inge Duytschaever, filosoof) verzorgt zowel opleidingen (van een halve tot vier dagen) tot begeleider filosoferen met kinderen als workshops filosoferen met kinderen.

Filodroom (Katrien De Haes, zorgleerkracht en filosofisch gespreksleider met kinderen) organiseert filosofeerkampjes, workshops, proeflessen en nascholingen. 

Alexis Brown 85793

Jelle De Schrijver is praktisch filosoof en onderwijsonderzoeker. In projecten van de Odisee hogeschool (zoals Filozoo, Wetenschapsreflex, Filomobiel of Empathierentuin) gaat hij telkens op zoek naar prikkelende contexten om met samen op filosofisch onderzoek te gaan, gaande van de wetenschapsklas tot musea of dierentuinen. Contact: Jelle.deschrijver@gmail.com.

Kristof van Rossem (filosoof) van Socratisch Gesprek biedt opleidingen socratisch en filosofische gespreksleider en workshops filosoferen met kinderen en jongeren op maat.

Andrik Langfield Petrides Gezicht Kind

In Nederland is het aanbod van workshops en cursussen over filosoferen met kinderen en jongeren behoorlijk uitgebreid.

De website van het Centrum Kinderfilosofie Nederland houdt een handig overzicht bij (en de website is sowieso de moeite waard).

Adult Bar Blur 696218

Woont u rond AarschotVZW Zin heeft een prikkelend aanbod rond filosofie en filosoferen, van filocafés en filolabo’s tot film en theater. Op hun website staat een overzicht van alle activiteiten.