Junior College Filosofie 19-20

Als leraar kunt u met leerlingen uit het vijfde of zesde jaar secundair onderwijs gratis deelnemen aan het Junior College Filosofie, dat door het Hoger instituut voor Wijsbegeerte (KU Leuven) wordt georganiseerd.


U kunt kiezen tussen vier modules: VRIJHEID – WAARHEID – GELUK – WETENSCHAP en TECHNOLOGIE.

Iedere module bestaat uit drie delen: een openings- en slotcollege in Leuven; twee filmpjes waarin een specialist over de thematiek wordt geïnterviewd; een cursus op maat van leerling en leerkracht met tekst, discussiestof en opdrachten.

In het tweede semester biedt Junior College voor het eerst de module over wetenschap en technologie aan. Er wordt nagedacht over onder meer het onderscheid tussen wetenschap en pseudowetenschap, over Artificiële Intelligentie en ethiek, over waarden en wetenschap.

Komend schooljaar verschijnt per module een boek op maat van leerkracht en leerling dat door LannooCampus wordt verspreid aan een zeer democratische prijs.

Aan de leerlingen wordt de mogelijkheid geboden een essay over geluk, waarheid, vrijheid, wetenschap of technologie in te dienen. Op het einde van het semester wordt per module een winnaar bekroond met de titel ‘Jonge Filosofische Pen’.

Voor de modules over waarheid en vrijheid in het eerste semester lopen de inschrijvingen tot 15 augustus 2019. Voor de modules over wetenschap en technologie en over geluk in het tweede semester kunt u zich tot 10 december 2019 inschrijven.

Hier vindt u meer informatie over het Junior College Filosofie en kunt u zich inschrijven.

Op 9 januari 2020 vindt de Juniorcollegedag plaats, waarop u met uw leerlingen twee lessen filosofie kunt volgen. Hier vindt u het programma van de Juniorcollegedag en kunt u zich inschrijven.