Dadadenken: lesideeën voor het filosoferen met kinderen

Filosofiejuf.nl is al een tijdje een bekende inspiratiebron voor iedereen die bezig is met filosoferen met kinderen. Nu heeft deze website ook een zusje, www.dadadenken.nl. Deze website is bedoeld om kinderen creatiever te leren denken. 

 

heeft deze website ook een zusje, www.dadadenken.nl. Deze website is bedoeld om kinderen creatiever te leren denken. 

Je vindt hier de zogenaamde dadadenksels om kinderen zelf te leren denken door creativiteit, mindfulness en filosofie te combineren in een half uurtje denkles per week. Veel van de creatieve opdrachten van Dadadenken kun je gebruiken als start voor een filosofisch gesprek.

Filosoferen is kritisch denken

Filosoferen met kinderen  is natuurlijk meer dan gewoon wat lekker gekke en open vragen stellen. Filosofie combineert heel goed met creatieve startactiviteiten en verwerkingsopdrachten, maar is uiteindelijk een heel rationele activiteit. Je onderzoekt systematisch filosofische vragen door heel kritisch te denken. Kloppen alle ideeën en redeneringen wel? Kunnen we dit zeker weten? Wie bepaalt dat? Is daar een regel voor? etc. Fantasie en creativiteit kunnen hierbij soms een handige hulpmiddel zijn. Zo kun je bijvoorbeeld gedachte-experimenten gebruiken bij het onderzoeken van een filosofische vraag.


Dadadenksels

Hier worden alle dadadenksels verzameld die als denkprikkels voor een filosofisch gesprek kunnen fungeren. Iedere week wordt er een idee toegevoegd.